czwartek, 24 lipca 2014
Szukaj w..
szukaj

Oliwka – zielona czy czarna?

    Oliwka – rodzaj drzew należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków drzew rosnących w strefie ciepłej umiarkowanej i strefie tropikalnej południowej Europy, Afryki i południowej Azji.

      Owoce po uprzednim odpowiednim spreparowaniu nadają się do spożycia. Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal.

      Przed dojrzeniem ma barwę szarozieloną, po dojrzeniu – zielonkawy, fioletowoczarny do czarnego. Pestka zawiera od 25 do 60% tłuszczu. Owoce oliwek są jadalne, bardzo często się je stosuje do przygotowania różnych potraw. Te przeznaczone do bezpośredniego spożycia zrywa się z drzewa jeszcze niedojrzałe (są gorzkie), a następnie poddaje rozmaitym procesom, np. ługowania, fermentacji i utleniania. Podczas tych procesów oliwki nabierają "oliwkowej" lub fioletowoczarnej barwy oraz robią się bardziej łagodne w smaku. Oliwki można konserwować, używając specjalnej solanki, oliwy, ziół i różnych substancji aromatycznych. Świeże owoce spożywa się na surowo, są one jednak nietrwałe, dlatego konserwuje się je solą, solanką albo marynuje w occie lub kwasie mlekowym. Przed konserwacją często są drylowane, a w miejsce pestki nadziewane kaparami, papryką lub anchois.

      Najważniejszym zastosowaniem oliwek jest otrzymywanie oleju zwanego oliwą. Uzyskuje się go z całkowicie dojrzałych owoców przez tzw. "tłoczenie na zimno" (w temp. pokojowej i umiarkowanym ciśnieniu). W wyniku takiego procesu otrzymuje się najlepszą oliwę, tzw. dziewiczą. Poprzez wirowanie uwalnia się ją z zanieczyszczeń i rafinuje. Jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna. Przez dalsze tłoczenie (przy zwiększonym ciśnieniu) otrzymuje się jasnożółtą oliwę prowansalską, również odznaczającą się wysoką jakością. Wreszcie, stosując podwyższoną temp. i wysokie ciśnienie otrzymuje się żółtą, opalizującą oliwę techniczną.
      Oliwa z oliwek ma doskonałe właściwości zdrowotne. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach, obniża poziom cholesterolu, a jej stosowanie powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Odkryto też, że związek zawarty w tłoczonej na zimno oliwie z oliwek ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, zidentyfikowany związek, nazwany oleokantalem, ma działanie podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Oliwa z oliwek w kosmetyce:
      Pochodne oliwy z oliwek, tzw. olivemy, znajdziemy w wielu kosmetykach, które pomogą skórze suchej i przesuszonej letnim słońcem. Są w 100% naturalne. Poprzez silne działanie nawilżające, zapobiegają odwodnieniu skóry. Dzięki witaminom i związkom mineralnym zawartych w oliwkach możemy uelastycznić i wzmocnić naskórek, zapobiegając utracie wilgoci z komórek.
Kapiel dłoni w oliwie z oliwek:   
- oliwa z oliwek
- 2 kapsułki witaminy A+E
- kilka kropli soku z cytryny
      Oliwę należy lekko podgrzać, następnie dodać sok z cytryny oraz wcisnąć zawartość kapsułek z witaminą A+E, wszystko dokładnie wymieszać. W przygotowanej kąpieli należy moczyć dłonie około 10 – 15 minut. Po wykonanym zabiegu dłoni nie myjemy, tylko osuszamy ręcznikiem papierowym.

Oliwki w kuchni:
      Mają szerokie zastosowanie. Jest świetnym dodatkiem do przekąsek i dań głównych. Dodaje się je do sałatek, potraw mięsnych, rybnych, pizzy, spaghetti. Nie tylko podnoszą walory smakowe i odżywcze potraw, ale są wspaniałą ozdobą stołu. Doskonale pasują do piwa i aperitifów.

Sałatka z pomidorów i czarnych oliwek:
- 2 pełne garście koktajlowych pomidorków
- duża garść czarnych oliwek   
- 4-5 łyżek oliwy extra virgin
- 1 łyżka suchego oregano
- troszkę ziołowego octu
- sucha ostra papryczka chilli
- pełna garść świeżej bazylii
- morska sól i świeżo mielony czarny pieprz
- pół chleba "ciabata" lub wiejski chleb pokrojony w grube kromki
- pół ząbka czosnku
- 4 kulki świeżej mozarelli z zalewy
- płatki parmezanu

      Trochę rozdusić pomidory, nawet rękami, i wrzucić do miski. Sałatka będzie wyglądać naturalnie i pięknie. Następnie delikatnie zgnieść oliwki na stolnicy przy pomocy czegoś twardego np wałka. Odrzucić pestki. Do pomidorów wrzucić oliwki i wymieszać. Dodać trochę oliwy, wsypać oregano i wkropić troszkę octu. Wrzucić pokruszoną papryczkę chilli i porwane listki bazylii. Doprawić do smaku. Zrobić tosty z chleba lub bułki i natrzeć czosnkiem. Ułożyć na pomidorach, wsypać mozarellę pociętą na kawałki, skropić jeszcze lekko oliwą i na koniec posypać płatkami parmezanu.

      Mówi się, że zielone oliwki są smaczniejsze, ale mało wartościowe, zaś czarne oliwki są gorzkie, ale zawierają więcej wartości odżywczych. Cała różnica pomiędzy oliwkami zależy tylko i wyłącznie od stopnia ich dojrzałości, a wybór to już indywidualna sprawa każdego z nas.
 

Ostatnie nowości

Najbardziej popularne

 
Goście online
Naszą witrynę przegląda teraz 10 gości